Parisuhdeterapiaa Tampereella

Tiesitkö, että seksuaaliterapia voidaan toteuttaa myös parisuhdeterapiana? Parisuhdeterapiaan voi hakeutua kumppanin kanssa, mikäli koetaan, että parisuhde hyötyisi ulkopuolisesta keskusteluavusta. Parisuhdeterapiaan hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi kommunikaatioon, läheisyyteen, tai seksielämään liittyvät haasteet. Myös elämänkriisit tai muutokset vaikuttavat luonnollisestikin parisuhteen hyvinvointiin, ja toisinaan näitä asioita on hyvä työstää ammattilaisen kanssa. Tarjoan parisuhdeterapiaa Tampereella. Terapia voidaan totetuttaa terapiatila Virtauksen tiloissa Amurissa, jonne olet lämpimästi tervetullut niin yksin kuin yhdessä kumppanisi kanssa. Terapiatila Virtauksen nettisivuille pääset tästä linkistä:https://www.terapiatilavirtaus.com/yhteystiedot

Terve erillisyys säilyttää intohimon parisuhteessa

Kuinka säilyttää intohimo pitkässä parisuhteessa? Tämä on niin sanottu klassikkokysymys, mitä minulta kysytään usein. Intohimo, kipinä, jännite, millä sitä haluatkaan kutsua. Sitä, kun kumppanisi ajattelu aiheuttaa kehossasi lämpimän tunteen, tai sydämesi läikähtää hänen kosketuksestaan vielä vuosien yhdessä olon jälkeenkin. Onko tämä täyttä puppua? Iskeekö arki vasten kasvoja väistämättä, kun kuherrusaika päättyy? Vastaan, että kyllä ja ei. Kuten olen aiemminkin blogissani kirjoittanut, on täysin luonnollista, että parisuhde arkipäiväistyy, ja vaaleanpunaiset hattarapilvet muuttuvat arjen neurtraaleiksi väreiksi. Kuitenkin, intohimo on mahdollista säilyttää arjen keskellä. Avainasemassa tällöin ovat terve erillisyys sekä parisuhteen hoitaminen.

Kun ryhdytään parisuhteeseen toisen ihmisen kanssa, ei ole tavatonta, että muu elämä ympärillä tuntuu toissijaiselta. Etenkin parisuhteen alkuhuumassa tuntuu, että muu maailma katoaa, ja rakkaus on voima, joka ylittää nälän tunteen, unen tarpeen, tarpeen kokea itsensä toisesta erillisenä olentona. Erillisenä henkilönä, jolla on omat, myös eriävät mielipiteet, ajatukset, oma tunnemaailma, tarve omalle tilalle, omalle ajalle, omille ystäville, perheelle, itselle. Olet varmaankin kuullut, ellet kokenut lähipiirissäsi sellaista, että ihminen, ryhdyttyään parisuhteeseen, jättäytyy pois yhteisistä ystävien illanvietoista, yhteisistä ystävien kokemuksista? Ihminen ikäänkuin häviää. Ja kappas, mikäli parisuhde päättyy, tämä ystävä alkaakin taas pitää yhteyttä.

Ohjeeni parisuhteessa oleville onkin, se, että terve erillisyys toisesta on parisuhteen kipinän säilyttämisen salaisuus. Kun alusta asti säilyttää oman elämänsä parisuhteen rinnalla, antaa se tilaa myös kaivata toista. Kaivata toista henkisellä tasolla, kaivata toista myös seksuaalisesti. Terveestä erillisyydestä kirjoittaa esimerkiksi kokenut parisuhdetyön ammattilainen Elina Tanskanen kirjassaan Parempaa seksiä. Parisuhteessa meistä ei tule yhtä, vaan olemme edelleen kaksi erillistä henkilöä. Tällöin mahdollistuu myös syvä intiimiys, mahdolllisuus kehittyä parisuhteessa ihmisenä, yksilönä, mutta kuitenkin yhdessä.

Parisuhteessa on mahdollisuus kehittyä yksilöinä, mutta kuitenkin yhdessä.

Olen työssäni kuullut useita tarinoita siitä, että esimerkiksi koronapandemian takia pariskunta on alkanut työskentelemään etätyönä kotoa käsin, jättänyt omat harrastuksensa ja menonsa, ja sivutuotteena syntynyt väljähtynyt parisuhde. Tämä on luonnollista, mutta pidemmän päälle tuhoisaa. Tällaisissa tapauksissa on kuitenkin lohdullista se, että kipinä on mahdollista saada takaisin. Ohje on yksinkertainen, pariskunta alkaa viettää aikaa myös erikseen. Parisuhdeterapiassa kuitenkin opetellaan kohtaamaan toinen myös uudella tavalla arjessa. Harjoitellaan turvallisen keskusteluyhteyden luomista toiseen, tutustutaan itsen ja toisen seksuaaliseen maailmaan uudelleen ja järjestetään myös yhteistä aikaa arjesta irtautumisen muodossa. Näin vältetään se, että pariskunta terveen erillisyyden myötä erkanisi toisistaan.

Punainen tupa, farmarivolvo ja perunamaa ei ole terveen parisuhteen edellytys

Asiakkaiden kanssa jumpataan paljon myös niiden ajatusten kanssa, miten normien ja yhteiskunnan odotusten mukaan parisuhteessa pitäisi edetä tai toimia. Mitkä asiat ovat edellytyksiä terveelle parisuhteelle? Tutustumisen jälkeen alkaa yhteen muuttamisen suunnittelu, yhteisen omaisuuden hankkiminen, kihloihin meno, naimisiin meno, kenties lemmikkejä, lapsia, milloin? Mikäli nämä asiat eivät etenekään suunnitellusti, koetaan että läheisten ihmisten, tai yhteiskunnan silmissä olet epäonnistunut, outo tai parisuhteesi voi huonosti. Täyttä potaskaa, sanon minä! Parisuhde voi kukoistaa, vaikka asuisikin kumppanista erillään, päättäisi olla hankkimatta lapsia (huom! tai ei toiveesta huolimatta saisikaan lapsia), eläisikin taloudellisesti toisesta riippumattomana, tai vaikkapa treffailisi muita kumppaneita avoimessa suhteessa. Kukaan muu ei määritä sitä, miten sinun parisuhteesi voi hyvin.

Luin joskus siitä kuinka näyttelijäpariskunta Antti Reini sekä Anu Sinisalo elävät onnellisesti parisuhteessa, mutta ovat päättäneet pitää molemmat omat asuntonsa. Niinpä. Kun parisuhteessa tehdään päätöksiä, onkin hyvä kysyä itseltään, sekä kumppaniltaan miksi näitä päätöksiä tehdään. Toisinaan nimittäin kuulee vastauksena, että ”koska niinhän kuuluu toimia”. Muistutankin lempeästi, että elämme 2020-luvulla, jolloin myös erilaiset tavat olla suhteessa on onneksi tuotu päivänvaloon. Yhteiskunnassamme yksilöllä on lupa ja oikeus päättää omasta elämästään ja suhteestaan.

Yksi lempiaiheeni on kotityöt ja niistä riitely, sekä kotitöiden tekemättä jättämisen vaikutus parisuhteen seksielämään. Kuinka paljon säästyisi energiaa esimekriksi seksiin, jos kotitöistä ei riideltäisi alinomaa. Yksi neuvoni kuuluukin ”Vaihda ensi perjantain viikkosiivous suuseksiin, kokeile ja nauti!” On myös valitettavaa kuulla välillä siitä, kuinka seksiä käytetään vallan välineenä. ”Et ole laittanut tiskikonetta päälle ja pessyt vessaa, on ihan turha odottaa mitään seksiäkään”. Ei varmaan tarvitse kirjoittaa, kuinka haitallisena pidän tätä kaavaa.

Luotan kompromissien nimeen myös tässä kotityöt ja seksielämä -combossa. Entäpä jos joka toinen perjantai siivousintoilija hillitsisi intonsa pölypallojen tuhoamiseen, ja antautuisi tällä aikaa seksuaalisen nautinnon vietäväksi? Voisiko taas joka toinen viikko se vähemmän siivoamisesta innostuva mukisematta pestä vessan ja imuroida? Mahtaisiko tällä olla positiivinen vaikutus myös seksuaaliseen haluun hänen kumppaninsa kohdalla? Toki näin mustavalkoisia eivät asiat useinkaan ole mitä tulee seksuaaliseen haluttomuuteen tai halujen eriparisuuteen, ja sen takia kannattaakin varata aika parisuhdeterapeutin pakeille ennenkuin ongelmat eskaloituvat.

Millainen olen parisuhdeterapeutti olen?

Pariskuntien kanssa työskentely on työssäni intohimoni. Tapaan pariskuntaa yhdessä, mutta myös erikseen. Alkuun tapaan mielelläni molempia, jotta saan parhaan mahdollisen käsityksen pariskunnan tilanteesta, dynamiikasta ja haasteista. Yhdessä luomme tavoitteet työskentelylle, joiden pohjana on tietenkin pariskunnan toiveet ja tarpeet. Minulla on vaitiolovelvollisuus, mikä koskee myös tapaamisia, jolloin pariskunnan osapuoli on yksin vastaanotolla. Mitään, mitä minulle kerrotaan vastaanotolla yksin ollessa, en jaa pariskunnan yhteistapaamisilla, ellei sitten erikseen ole toive, että otan asian puheeksi. Kuitenkin muistutan, että salaisuudet ovat yleensä asia, mitkä ei kanna terapiaa eteenpäin, joten on syytä pohtia niiden merkitystä terapian tavoitteiden kannalta.

Tarjoamassani parisuhdeterapiassa perusperiaatteina ovat turvallinen tila sekä kunnioitus kaikkia osapuolia kohtaan. Tehtäväni parisuhdevastaanotolla on pysyä puolueettomana, ja huolehtia siitä, että keskustelu pysyy asiallisena. Minkäänlaiselle toisen solvaamiselle, väkivallalle tai kiusaamiselle ei ole tilaa. Tunteet saavat toki näkyä, ja niiden näyttäminen olisi suotavaaki, mutta on eri asia riidellä rakentavasti, kuin solvata tai halveksua toista. Terapiassa käytän myös vakauttamisen menetelmiä, mitkä ovat erityisen tärkeitä silloin, kuin tunteet kuumenevat liikaa.

Olen parisuhdeterapeuttina lempeä, innostava, empaattinen mutta myös rohkea. Uskallan esittää erilaisia näkemyksiä ja kysyä rohkeita kysymyksiä. Käytän mielelläni terapiassa myös erilaisia tehtäviä vastaanotolla, sekä annan mielelläni niitä myös kotiin pariskunnalle. Terapian vaikuttavuus perustuu siihen, että asioita työstetään vastaanoton lisksi myös omassa arjessa, yksin ja yhdessä. Terapian tiheys määrittyy asiakkaiden toiveen mukaan. Asiakkaalla on aina oikeus lopettaa terapia, jos hän kokee sen hyödyttömäksi tai muuten vaan tilanteeseensa sopimattomaksi.

Tällä hetkellä minulla olisi tilaa 2-3 uudelle pariskunnalle työskentelyyn lähivastaanotolla Tampereella. Ota yhteyttä minuun yhteydenottolomakkeella linkissä, niin järjestän tapaamisen mahdollisimman pian .https://tiijatakanen.fi/ajanvaraus/.

Toteutan parisuhdeterapiaa Tampereella Amurissa.

1 ajatus aiheesta “Parisuhdeterapiaa Tampereella”

  1. Paluuviite: Parisuhdeterapiassa opitaan rakastamaan toista kokonaisuutena - Seksuaaliterapeutti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *