Seksuaaliterapeutti kuulee usein sen, mitä muille ei sanota

Seksuaaliterapiaan hakeudutaan tyypillisesti haluttomuuden, seksuaalisten toimintahäiriöiden tai parisuhdeseksiin littyvien haasteiden vuoksi. Todellisuudessa seksuaaliterapiassa itse seksistä puhutaan varsinaisen vähän. Sen sijaan, siitä kaikesta mikä edellä mainittujen haasteiden taustalla lienee, puhutaan sitäkin enemmän. Seksuaaliterapeutti on usein henkilö, joka kuulee sen, mistä muille ei kehdata puhua. Esimerkiksi tästä syystä arvostan työtäni erityisen paljon. Olen kuitenkin oppinut, että totuus on usein tarua ihmeellisempää., tai toisinaan erittäin yksinkertaista.

Toisinaan seksi parisuhteessa on kuin Voldermort. ”Hän joka jääköön nimeämättä.”

Tuntuuko sinusta siltä, että kaikilla muilla näyttää pyyhkivän loistavasti paitsi sinulla? Tuntuuko sinusta, että muut kykenevät pitämään elämänsä täydellisessä järjestyksessä, paitsi sinä? Tuntuuko sinusta, että muiden elämä on alati luksusta ja autuaan onnellista, mutta sinä sen sijaan heräät aamuisin tavallisen tylsään arkeen? Arjessasi sohvatyynyt, jotka on valittu sävysävyyn olohuoneen tapettisi kanssa, eivät ole nätissä rivissä, eikä lounaskattaus keittiösi pöydällä näytä siltä, että se olisi katettu Kotiliesi -lehden kansikuvauksia varten. Jos kuvaus osui oikeaan, voin paljastaa, että turhaan murehdit. Nimittäin se, mitä me näemme sosiaalisessa mediassa, blogeissa sekä pinteresteissä, on valhetodellisuus. Lavastettua, sensuroitua, muokattua. Kaukana todellisuudesta. Tai ainakin on vai murto-osa sitä.

Näitä tarinoita seksuaaliterapeuttina kuulen usein, siis niitä, joissa asiakas kokee itsensä epäonnistuneeksi, huonoksi ja kelvottomaksi. ”Koska kaikilla muilla on sitä tätä ja tota” . Ja sitten kuulen myös niitä toisia tarinoita. On viimesen päälle pyntätty ulkonäkö jossa korvikset on valittu luomiväriin sopivaksi, vaikka istumme etäterapiassa omien läppäreiden kanssa. On sisustuskuvastojen mukaan sisustetut lastenhuoneet, jotka näyttävät somekuvissa siltä, kun huoneessa ei ole kukaan lapsi koskaan käynytkään, on siis uudistalot ja viimestellyt pihat, kalliit astiastot ja lautasliinat näiden kanssa sävysävyyn. Lasten mentyä nukkumaan kilistellään kullan kainalossa lasi viiniä tai pari sivistyneesti, instagramiin hästäg parisuhdeaika hästäg arjenluksus.

Totuus on usein tarua ihmeellisempää. Oman kullan mentyä nukkumaan, otetaankin vielä muutama lasi viiniä lisää, aletaan tekstailemaan sille toiselle ”kullalle”, josko sieltä saisi vahvistusta omalle itsetunnolle. Sellaista vahvistusta, mistä ei omassa avioliitossa ole enää puhuttu kenties vuosiin. Paitsi toki riidellessä. Tällä tarkoitan siis seksiä. Tästä sanasta on nimittäin tullut kielletty sana hyvin monessa parisuhteessa. Harry Potteria katsoneet tietävät voivat verrata tätä ” Hän joka jääköön nimeämättä” -sanaan. Seksistä parisuhteessa on tullut Voldemort. Eikä siitä hiiskuta kenellekään, paitsi sitten kun hakeudutaan seksuaaliterapiaan.

Toiset eivät toki puhu näistä asioista seksuaaliterapiassakaan. On tyypillistä, jos on odotus, että seksuaaliterapeutti kuin taikasauvaa heilauttamalla poistaa nämä seksuaalisuuteen liittyvät haasteet, saatetaan terapia lopettaa ennenkuin se on kunnolla ehtinyt alkaakaan. Toisille tulee nimittäin yllätyksenä se, että me emme elä Tylypahkassa, emmekä valhetodellisuudessa. Elämme oikeassa elämässä, jossa me emme voi pitää kaikkea täydellisessä järjestyksessä. Ja se, jos mikä onkin toisinaan ahdistavaa. Seksuaaliterapeuttina ymmärrän sen oikein hyvin, että vähemmän ahdistavaa on perua sovitut terapia-ajat tai vaan kadota ilmoittamatta. Aika muutokseen ei ole vielä oikea. Tai Voldemort ei ole parisuhteessa vielä ilmestynyt kummittelemaan.

Ensi kerralla, kun vertaat elämääsi, ulkonäköäsi, mielenterveyttäsi tai taloludellista tilannettasi toisten vastaaviihn, niin muista tämä elämänohjeeni. Totuus Kellojen ja autojen takana voi olla tarua ihmeellisempää, tai joskus myös jotain hyvinkin yksinkertaista. Esimerkiksi keskivertoa huomattavasti pienempi penis.

Pahoittelen etukäteen Harry Potter fanien loukkaantumista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *