Mikä ihmeen seksuaalineuvonta?

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kuluneen opiskeluvuoden aikana, kun minulta on kysytty, että mikä ihmeen seksuaalineuvonta? Mitä siellä tehdään? Kenelle se on? Miksi ihmeessä?

Käytyjen keskustelujen pohjalta haluan ensimmäisenä sanoa, että seksuaalineuvojan vastaanotolla ei harrasteta seksiä, siellä ei avusteta seksitapahtumassa, ei anneta asiakkaalle seksuaalista kiihotusta aiheuttavia ärsykkeitä. Siellä ei pyritä konkreettisin keinoin aiheuttamaan seksuaalista mielihyvää ja nautintoa. Tai ainakaan minun vastaanotollani ei edellä mainittuja asioita tapahdu.

Seksuaalineuvonnassa keskustellaan asiakkaan tarpeista lähtöisin olevista seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Seksuaalineuvonnalla tarkoitetaan asiakkaan kanssa luottamuksellisessa vuorovaikutussuhteessa tapahtuvaa ohjausta ja neuvontaa, tiedon antamista, kuuntelemista, myötäelämistä, tunteiden vastaanottamista. Itse käytän neuvonnassa ratkaisukeskeisiä tutkittuun tietoon perustuvia menemiä yhdistettynä kokeneiden ammattilaisten hyväksi todettuihin menetelmiin sekä kokemusperäiseen tietoon.

Mutta mitä se seksuaalisuus oikein on?

Seksuaalisuus on meissä jokaisessa. Se on meidän ihmisyyteemme kuuluva osa. Se alkaa muodostua jo sikiöaikana kohdussa ja on osana meitä aina kuolemaan saakka. Se muuttaa muotoaan eri elämäntilanteissa, se on erilaista eri elämänvaiheissa, ja elämän kriisien aikana se saattaa hetkellisesti olla kadoksissa, mutta ei häviä kokonaan.  Seksuaalineuvonnassa voidaan pureutua esimerkiksi asiakkaan minäkuvaan (ulkoisen ja sisäisen) tai itsetunnon haasteisiin, kenties seksuaalisen ilmaisuun, seksuaalisten toimintoihin liittyviin asioihin, parisuhteen seksielämän haasteisiin, sairauden aiheuttamiin seksuaalisiin vaikutuksiin, tahattoman lapsettomuuden aiheuttamiin tuntemuksiin ja vaikutuksiin parisuhteessa, haluttomuuteen, kiihottumisen tai orgasmin saamisen vaikeuksiin, ennen aikaiseen siemensyöksyyn…

Seksi tai seksuaaliset toiminnot, (tarkoitetaan niillä sitten yhdyntää, panemista, aktia, suuseksiä, käsiseksiä, anaaliseksiä… lista nimityksistä ja eri variaatioista on loputon) ovat vain yksi seksuaalisuuden osa.

Voiko asiakas tulla neuvontaan, vaikka seksielämässä ei olisi mitään vikaa?

Ei ole myöskään yksi eikä kaksi kertaa, kun asiakkaani on ensimmäisellä neuvontakäynnillä esitellyt itsensä ”En tiedä onko mulla mitään ongelmaa seksissä, mutta ajattelin nyt katsoa mitä tämä seksuaalineuvonta on .  Ja kappas, neuvonnan edetessä asiakas kertoo, että on kyllä oivaltanut uusia asioita omasta seksuaalisuudesta, tai saanut itselleen vahvistusta omille ajatuksilleen, tai saattanut kokea, että neuvonnassa onkin saatu käsiteltyä jotakin alitajunnassa kaihertanutta asiaa, mikä sitten kuitenkin on tavalla tai toisella vaikuttanut omaan itseen, asiakkaan parisuhteeseen tai seksielämään.

Vastaanotolleni voi tulla sukupuolesta, siviilisäädystä, suhdestatuksesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Seksuaalisuus on niin moninainen kokonaisuus, että mikäli minusta neuvojana tuntuu, että osaamiseni ei riitä asiakkaani tarpeisiin vastaamiseen, minulle on tärkeää tunnistaa oman osaamiseni rajat. En kuitenkaan jätä asiakasta koskaan yksin ongelmiensa kanssa, vaan voimme neuvonnassa yhdessä miettiä kenen ammattilaisen luokse hän voisi ongelmissaan kääntyä.

Seksuaalineuvonnassani korostuvat asiakaslähtöisyys, luottamuksellisuus sekä empaattisuus. Edellä mainittujen ominaisuuksien ajattelen toki kuuluvan ihan jokaisen seksuaalineuvojan ammatillisuuteen. Kuitenkin meillä seksuaalineuvojilla on jokaisella oma ainutlaatuinen työtapamme, jossa yksi tärkeimmistä työvälineistä on persoonallisuutemme.

Itse koen oman työtapani melko ratkaisukeskeisenä. Minulle on tärkeää, että minulla on asiakkailleni annettavaa tapaamisissamme, toki ratkaisukeskeisyyden ohessa asiakkaan kuunteleminen ja myötäeläminen on aivan yhtä tärkeää. Koen, että ammattitaitonsa vahvistamiseksi neuvojan on syytä päivittää osaamistaan aktiivisesti, on tärkeää lukea ajankohtaista alan kirjallisuutta, verkostoitua kollegoiden kanssa, sekä käydä säännöllisesti työnohjauksessa. (Työnohjauksen merkityksestä saatankin tulevaisuudessa kirjoittaa ihan oman tekstin.)

Neuvontatapaamisissa en arkaile esittää rohkeita kysymyksiä, mutta asiakkaalla on aina kuitenkin oikeus päättää, mitä asioita hän haluaa kanssani jakaa. Koska teemat, joita neuvonnassa työstetään, ovat usein intiimejä ja arkaluontoisia, on turvallinen luottamussuhde neuvoja ja asiakkaan (tai pariskunnan) välillä kaiken a ja o. Neuvonnassa käytän myös erilaisia harjoituksia ja tehtäviä, ja asiakas voi halutessaan saada niitä tehtäväksi myös kotiin. Tehtävien soveltuvuus tulee kuitenkin arvioida kunkin asiakkaan tai parin kohdalla yksilöllisesti.

Toivottavasti, tämän tekstin myötä, sait käsityksen siitä mitä seksuaalineuvonta juuri minun kanssani tarkoittaa.

Toivotan lämpimästi tervetulleeksi neuvontaani jokaisen sekä vanhan että uuden asiakkaani,

Rakkaudella, Seksuaalineuvoja Takanen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *