Kuinka syöpä vaikuttaa seksielämään parisuhteessa?

Mitä tapahtuu parisuhteessa, kun vällyjen välissä ovatkin sinä, minä ja syöpä? Mitä lähempänä syöpä sairastuneen seksuaalisia elimiä on, sitä suuremmat vaikutukset sillä on seksuaalisuuteen. Parisuhteessa syöpään sairastuminen ei vaikuta ainoastaan sairastuneen seksuaalisuuteen, vaan salakavalasti hiipii myös parisuhteeseen ja pariskunnan seksielämään. On erittäin tärkeää tiedostaa, että yhtä lailla sairastuminen voi vaikuttaa terveen kumppanin jaksamiseen, seksuaaliseen haluun ja seksuaalisiin toimintoihin.  Myös terveellä puolisolla saattaa esiintyä haluttomuutta, kiihottumisvaikeuksia tai orgasmin saamisen vaikeutta.

Syöpä aiheuttaa myös kumppanissa kriisin

Kumppanin haluttomuus tai muut seksuaalisuuteen liittyvät haasteet saattavat johtua monestakin syystä.  Sairastuminen saattaa aiheuttaa myös terveessä kumppanissa kriisin. Kumppanilla saattaa ilmetä mielialan muutoksia, tunteiden vaihtelua, joista ahdistuksen, pelon surun, tai vihankin tunteet voivat olla läsnä. Kumppani saattaa pelätä sitä, kuinka puoliso selviää sairaudesta, tai sitä kuinka sairauteen käytettävät hoidot vaikuttavat kumppanin jaksamiseen, kehoon, tai ulkonäköön, sukuelimiin tai seksuaalisiin toimintoihin. Huolta saattaa liittyä talouteen, omaan jaksamiseen tai mahdollisesti lasten hyvinvointiin liittyviin asioihin, mitkä aiheuttavat ylimääräistä stressiä.

syöpä, parisuhde, seksuaalisuus

Miksi säilyttää seksuaalinen halu parisuhteessa syövästä huolimatta?

Sairauden määrittäessä arkea, ei seksi ole ensimmäinen mielessä oleva asia. Vaikka huoli, suru ja tai pelko valtaa mielen, voi kuitenkin seksillä olla positiivinen vaikutus sekä sairastuneen sekä terveen kumppanin psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Parisuhteessa seksi voi parhaimmillaan olla yhdessä pitävä liima. Myös vaikeassa elämäntilanteessa seksi voi toimia parisuhteen osapuolia lähentävänä voimavarana, lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta, antaa energiaa, ja purkaa kehon jännitystä ja sekä lievittää stressiä.

Mikäli seksuaalinen halu on jäänyt huolen ja murheiden jalkoihin, no tilanteen normalisoiminen ensisijainen asia. Pariskunnalle saattaa olla helpottavaa ensinnäkin jo tieto siitä, että Haluttomuus on aivan normaali ja hyväksytty ilmiö elämän kriisin, kuten esimerkiksi vakavan sairauden yllättäessä. Kun haluttomuudelle annetaan lupa, voidaan keskittyä tilanteen märehtimisen sijaan sen hyväksymiseen ja tilanteen parantamiseen, mikäli pariskunta kokee, että haluavat kuitenkin haluta.

Kannattaa puhua siitä mitä haluaa, sekä siitä mitä haluaisi haluta

Tärkeää olisi, että pariskunta uskaltaisi puhua seksuaalisuudesta ja seksistä. Kissa kannattaisi nostaa pöydälle heti, kun joko sairastunut tai terve kumppani pohtii sairauteen ja seksiin liittyviä kysymyksiä. Tällä vältetään mahdollisesti väärinkäsitysten muodostuminen ja se, että sairauden myötä pariskunta etääntyy seksuaalisella tasolla. Mikäli aiheesta keskustelu kahden kesken tuntuu vaikealta, kannattaa syöpää hoitavasta yksiköstä tiedustella mahdollisuutta seksuaalineuvojan vastaanotolle.  Viime vuosina on alettu panostaa enemmän seksuaaliterveyttä edistäviin palveluihin osana syövän hoitoa. Mikäli näissä palveluissa on ruuhkaa, voi pariskunta hakeutua yksityiselle seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Parisuhteessa olisi tärkeää määritellä, mitä seksissä halutaan, tai haluttaisiin haluta. On hyvä pohtia millä keinoin säilyttää sekä henkinen että fyysinen yhteys parisuhteessa sairaudesta huolimatta. Mikäli yhdyntä tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta, voidaan miettiä muita tapoja harrastaa seksiä. Koskettaminen, silittäminen, suuteleminen, eri kehon osien hyväily, käsin tai vaikkapa suulla, ovat hyviä tapoja pitää yllä seksuaalista yhteyttä ja tuottaa nautintoa, sekä voivat olla keinoja myös rentoutumiseen raskaassa arjessa.

On tärkeää säilyttää seksuaalinen yhteys kumppaniin ja ennen kaikkea itseensä

Seksuaalisen yhteyden säilyttäminen on täysin mahdollista ilman varsinaista seksiä. On tärkeää, että rakkautta ja läheisyyttä, hellyyttä ja toisen huomioimista arjessa osoitetaan muilla tavoilla, jos itse seksi tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta.  Mikäli kaikki läheisyys ja toisen huomioinen loppuu sairastumisen myötä, syntyy helposti väärinkäsityksiä ja ylimääräistä huolta, pitääkö kumppani enää ylipäätään haluttavana, välittääkö kumppani enää, tai säilyykö rakkaus parisuhteessa sairaudesta huolimatta.

Yksi keskeinen teema, mistä parisuhteessa olisi hyvä puhua, on itsetyydytys. Mikäli seksiä ei haluta tai kyetä harrastaa, on masturbointi hyvä tapa tuottaa seksuaalista mielihyvää. Itsetyydytys on täysin luonnollinen ja normaali tapa harrastaa seksiä myös parisuhdeseksin lisäksi. Asia on tärkeä keskustella sen vuoksi, jotta itsetyydytys ei aiheuttaisi väärinkäsityksiä, mustasukkaisuutta tai riittämättömyyden tunteita toiselle osapuolelle. Itsetyydytys parisuhteessa ei tarkoita sitä, että seksiä ei haluaisi harrastaa oman kumppanin kanssa.

Mikäli haluat keskustella kanssani parisuhteeseen liittyvistä teemoista, käy tutustumassa parisuhdeneuvonnan ajan varaukseen täältä https://www.tiijatakanen.fi/parisuhdeterapia/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *