Olen Seksuaalineuvoja enkä somevaikuttaja ja toimintani perustuu yritykseni arvoihin

Kun ammattinani on seksuaalineuvoja eikä somevaikuttaja, teen työtän niiden arvojeni pohjalta mitä yritykseni Seksuaalineuvoja Tiija Takanen edustaa. Näitä arvoja ovat asiakaslähtöisyys, avoimuus, aitous, rehellisyys, luottamus, sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

Yritykseni tavoitteena ei ole laaja somenäkyvyys vaan antaa seksuaalineuvontaa

Seksuaalineuvojatakanen -instagram -tilini täyttää pian vuoden. Alkuun tilini tarkoituksena oli kertoa matkasta seksuaalineuvojaksi, mutta myöhemmin valmistuttuani ja perustettuani oman yritykseni, aloin enemmän keskittymään niihin seksuaalisuuden teemoihin, joissa itse koen vahvimman osaamiseni olevan, tai teemoihin, jotka ovat itseäni ammatillisesti kiinnostavia ja tai teemoja, joihin koen haluavani ottaa kantaa. Ammattisisällön rinnalle olen alkanut myös avaamaan omaa itseäni, kertomaan kuka itseasiassa on tämä seksuaalineuvojatakanen ja olenkin pikkuhiljaa sekä avannut omaa taustaani ja henkilökohtaista elämääni, mutta vain sen verran mitä haluan henkilökohtaisesta minästäni kertoa julkisella tilillä tai täällä blogissa.

Olen jo alkuun kertonut, että minä en ole sometyön ammattilainen, en ymmärrä enkä välitä juurikaan kuvien muokkauksesta, en kuvien esteettisyydestä, en siitä miten instagramin algoritmit toimivat, jotta saisin paljon seuraajia tai näkyvyyttä. Olen kuitenkin käsittänyt, että somevaikuttajan tai somebloggaajan, joka tekee somea työkseen, somen käyttö perustuu juurikin mahdollisimman laajaan seurajakuntaan ja näkyvyyteen esimerkiksi Instagramissa. Suuri seuraajamäärä mahdollistanee kaupalliset yhteistyöt eri yritysten kanssa. Mainostat jotain tuotetta tai palvelua ja saat mainostamisesta rahallisen korvauksen, niinkuin tietysti tehdystä työtä kuuluu saada.

Olen tämän kuluneen vuoden aikana saanut kuulla kommentteja ja varmasti hyvää tarkoittavia neuvoja siitä, kuinka minun pitäisi päivittää instagamissa sitä tai tätä, julkaista stooreja tietyllä tavalla ja tietyssä syklissä, jotta instagramin algoritmit tykkäävät ja saisin mahdollisimman laajaa näkyvyyttä ja lisää seuraajia. En kiellä noiden neuvojen paikkansa pitävyyttä, mutta näin uuden vuoden alun kunniaksi on viimeistään aika tehdä selväksi muutama juttu. Minun yritykseni tarkoituksena ei ole tavoittaa mahdollisimman laajaa seuraajakuntaa somessa, eikä yritykseni tarkoituksena ei ole kaupalliset mainontaan perustuvat yhteistyöt. Teen somea juuri siten miten itse haluan ja milloin haluan. Tavoilla, jotka ovat yritykseni arvomaailman mukaisia.

Olen valmistunut seksuaalineuvojaksi, en somevaikuttajaksi

Seksuaalineuvonta on asiakkaan ja neuvojan välisessä luottamuksellisessa vuorovaikutussuhteessa tapahtuvaamaa ammatillista keskustelua asiakkaan tarpeista lähtöisin olevista seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Yritykseni seksuaalineuvoja Tiija Takanen edustaa asiakastyössä sekä yrityksen markkinoinnissa tiettyä arvomaailmaa. Instagram ei ole yritykseni ensisijainen markkinointikanava. Yritykseni tarkoitus ei ole tehdä rahallista voittoa asiakkaiden henkilökohtaisilla arkaluontoisilla ja intiimeillä asioilla, mutta seksuaalineuvojalle kuuluu työstään tietenkin asianmukainen korvaus. Itse koen, että myös heillä, joilla ei ole taloudellista mahdollisuutta saada seksuaaliterveyteen liittyvää ohjausta, teen myös neuvojana vapaaehtoistyötä erinäisissä kanavissa.

Aitous ja avoimuus

Kuten jo kerroin, olen työsisällön rinnalla myös blogissa ja instagramissa kertonut omasta henkilökohtaisesta elämästäni. Haluan, että asiakkaani tietävät, että yritykseni takana on aito ja aidosti tunteva ihminen, jolla on myös oma tausta, elämäntarina, lukuisia virheitä ja erehdyksiä, kriisejä ja vastoinkäymisiä, mutta myös onnistumisia ja vastoinkäymisistä selviämistä, tavoitteihin pääsemistä. Haluan asiakkaiden tietävän minusta asioita, jotta he voivat samaistua ja löytää neuvojan, jolla mahdollisesti on koulutuksen lisäksi myös kokemusperäistä tietoa elämän mukanaan tuomista haasteista ja ongelmista. Olen varma, että juuri se, että itse olen käynyt elämässäni läpi isoja asioita, tekee minusta empaattisemman ja osaavamman asiakastyön ammattilaisen.

Asiakaslähtöisyys

Asiakas itse päättää mistä ja minkä verran hän haluaa minulle elämästään kertoa. Seksuaalineuvojana en tuputa mitään ideologiaa, tai omaa henkilökohtaista arvomaailmaani, tai yritä ratkaista mitään sellaista, mitä itse pidän ongelmana. Asiakas itse määrittää, mihin asiaan hän mahdollisesti haluaa muutosta neuvonnan avulla, tai mihin ongelmaan pureudutaan tapaamisissamme. Luomme yhdessä suunnitelman ja tavoitteet neuvontatyölle, ja asiakkaalla on aina oikeus lopettaa asiakassuhde, mikäli hän haluaa. Asiakkaalla on aina päätäntävalta asioissaan, hän päättää aina itse, mitä hän haluaa minulle asioistaan kertoa, sekä päättää mitä keinoja hän haluaa ottaa kokeiluun tilanteensa parantamiseksi tai oman työskentelynsä tueksi. Kukin asiakas ja elämäntilanne on aina yksilöllinen. On muistettava, että neuvontatapa ja keinot mitkä sopii jollekin, ei välttämättä sovikaan toiselle.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Seksuaalineuvojana minulle jokainen asiakas on yhdenvertainen sukupuolesta, rodusta, taustastaan, seksuaalisesta suuntautumisesta, siviilisäädystä, lapsiluvusta, sosioekonomisesta asemastaan tai taloudellisesta tilanteestaan riippumatta. Seksuaalineuvojana toimin työssäni siten, että jokainen asiakas saa laadultaan tasavertaista neuvontaa. Tiesitkö muuten, että Instagram ei ole kovinkaan tasa-arvoinen kanava, mitä tulee näkyvyyteen? Instagram rajoittaa seksologien näkyvyyttä, siten että monet seksuaalisuuteen liitetyt sanat ja teemat ovat osaltaan kiellettyjä käyttää teksteissä, näitä teemoja sisältäviä tilejä saatetaan bännätä, kuvia saatetaan poistaa. Samaa ei tapahdu muilla hyvinvointiin ja terveyteen liittyvillä tileillä.

Luottamus ja rehellisyys

Turvallinen ja luottamuksellinen asikassuhde on ehkäpä tärkein arvoni seksuaalineuvojana. En koskaan, missään tai milloinkaan luovuta asiakkaan tietoja ulkopuolisille. Asiakassuhde ja kaikki mitä asiakas minulle kertoo, perustuu sadan prosentin vaitiolovelvollisuuteen. Tapaamisissa teen muistiinpanoja perinteisellä kynä ja paperi -menetelmällä, mutta muistiinpanoissa en käytä oikeaa nimeä, enkä kirjoita muitakaan tunnistettavia tietoja. Neuvontaa annan Microsoft Teams -sovelluksen kautta omassa työhuoneessani suljettujen ovien takana. Sähköpostia käytän aikojen sopimiseen ja lähetän teams -linkit sähköpostitse. Poistan sähköpostit viimeistään asiakkuuden päätyttyä. Haluan olla asiakkailleni rehellinen omasta osaamisestani ja toimin ainoastaan oman osaamiseni puitteissa. Mikäli koen, että asiakas hyötyy tai hänen tilanteensa edellyttää laajempaa osaamista, kuin mihin omani riittää, kerron tästä asiakkailleni suoraan, ja mietitään yhdessä minkä tahon ammattilaiseen hän voisi olla yhteydessä.

Poseeraaminen pitsialusvaatteissa ei ole keino millä itse haluan näkyä

Meitä seksologeja ja hyvinvointialan yrittäjiä on monia, ja on aina muistettava, että jokainen yrittäjä tekee työtä itselleen sopivalla tavalla. En voi väittää, että tapani, millä itse teen tätä työtä olisi muita parempi tai ainoa oikea tapa tehdä seksuaalineuvontatyötä yrittäjänä, mutta minulle tämä on ainakin tällä hetkellä se oikealta tavalta tuntuva ja omiin arvomaailmoihini sopiva tapa toimia yrittäjänä. Ei ole väärin hankkia suurta seuraajamäärää somessa, ei ole väärin tehdä kaupallisia yhteistöitä. Eräs tykkää julkaista kuvia itsestään pitsialusvaatteissa, toinen maalaa pääsiäsmunia kuukautisverellään, kolmas osallistuu Big brother -ohjelmaan ja neiljäs paljastaakeinot, miten hänen kumppaninsa saa varmasti tulemaan. Uskon että itse löydän tällä omalla tavalla asiakaskuntani, jotka kokevat että minä olen heille se oikea ihminen auttamaan. Hyvää uutta vuotta!

1 ajatus aiheesta “Olen Seksuaalineuvoja enkä somevaikuttaja ja toimintani perustuu yritykseni arvoihin”

  1. Kiitos tuhannesti tästä kirjoituksesta 🤎!! Oli ihanan virkistävää lukea! Somessa vaikuttaminen on niin paljon esillä nykyään, mutta kaikki ei todellakaan tee somea työkseen eikä se ole tavoitteena.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *