Onko normaalia, jos marraskuussa seksuaalisen halun tilalle on tullut halu käydä talviunille ?

On taas se aika vuodesta, marraskuu, ja televisiossa pyörivät täyttä häkää aikuisten joulukalenterimainokset. ”Joulu jota ette unohda koskaan” kertoo Sinful. Vaihdat kanavaa, ja kaalimato.com tarjoaa kutakuinkin samanlaista settiä. ”Jotta elämä olisi nautinnollisempaa”. Työpaikan pikkujouluissa, jos niitä ylipäätään pandemian vuoksi järjestetään, kääntyy pukit, piparit ja kulkuset sujuvasti kaksimielisiin mielleyhtymiin, ja mietit itseksesi, että ainoa henkilökohtaista seksielämää ja seksuaalista halua kuvaava metafora olisi ”Hei mummo”. (syy selviää lukiessasi tekstiä pidemmälle.)  

”Pitäisikö tänään pukeutua pitsiin?”, mietin lauantai-iltana saunan jälkeen, kun lapset ovat mummolassa ja olisi aikaa sille kuuluisalle parisuhdeajalle. Päädyn kuitenkin vetämään jalkaani villasukat ja huikkaan kumppanilleni, voisiko hän tulla hieromaan särkeviin jäseniini mobilaattia.  Eletään marraskuuta. Olen kuoleman väsynyt, sekä pimeyden että myös sitkeän flunssan takia. En ole yskän takia saanut nukutuksi viikkoihin.

Makuuhuoneen täyttää mobilat -rasvan pistävä tuoksu, ja kaksikymmentä vuotta vanha kulahtanut Nallepuh -yöpaita sujahtaa päälleni mukavammin, kuin minkään sortin pitsihepeneet. Mietin, että tämä on tapahtunut joskus aiemminkin jollekin. Hetken mietiskelyn jälkeen tajuan!  Vuosia sitten työskennellessäni vanhainkodin dementiaosastolla leijui tämä sama tuoksu, aina silloin kun mummelit toivoivat ennen levolle laskeutumista jalkoihinsa kerrokset erinäisiä salvoja, ja siihen päälle villasukat ja viltin, niin uni tulikin varmasti paljon paremmin. (Tästä syystä se joululaulu ”Hei mummo.”)

Avaan bookbeatin ennen unten maille vajoamista. Ehkä äänikirja toimisi melatoninin rinnalla kerrankin kuin nuijanukutus. Ehkä jos hyvin kävisi, heräisin vasta keväällä, kun tämä pimeys ja ankeus ovat muisto vain menneestä elämästä. Tutkin äänikirjoja, jotka olen tallentanut ”Kuuuntele kun jaksat eikä mikään vituta ” -listalleni. ”Kuinka säilyttää kipinä pitkässä parisuhteessa? ”On lause mikä vilahtaa eräänkin äänikirjan esittelytekstissä. Mietin, että tässä sitä vasta onkin kipinää, mobilaattia ja villasukkia. En saa valituksi yhtäkään kirjaa. Jossain kohti nukahdan, kumppanini katsellessa dokumentteja netflixistä myöhään yöhön.

On kuitenkin täysin ok, vaikka olisi aikoja, kun seksuaalista halua ei olisi lainkaan

Edellinen tarina, se on tosi. Ja uskokaa tai älkää, on aivan ok, jos marraskuussa talviunille meneminen kiinnostaa enemmän kuin minkään sortin seksiteot.   Seksuaalisen halun vaihtelu on aivan luonnollinen ja normaali ilmiö.  Kerron myös salaisuuden, elämä meillä seksologeillakaan ei ole yhtä halujen hurmosta ja irstailun ilosanomaa viikosta toiseen.  On täysin ok, vaikka olisi aikoja, kun ei tekisi mieli seksiä lainkaan.

Seksuaaliseen haluumme ja sen viriämiseen vaikuttavat monet asiat. Halut vaihtelevat meidän elämäntilanteemme, vireystasojemme, terveydentilanteen, hormonitoimintamme, arjen kuormittavuutemme ja monen muun asian mukaan. Älä siis suotta soimaa itseäsi tai kumppaniasi siitä, jos muun muassa marraskuussa viltti ja villasukat tuntuvat paljon paremmalta vaihtoehdolta, kuin pitsihepeneet tai aikuistenjoulukalenterin ostaminen. Sitä paitsi muistathan, että seksi ei ole pelkästään yhdyntää, vaan siihen liittyy paljon kaikkea muuta, esimerkiksi läheisyyttä, niin henkistä kuin fyysistäkin, kosketusta, hellyyttä, silittelyä, kuuntelemista ja kuulluksi tulemista, hyväilyä, suudelmia, tai oikeastaan ihan mitä vaan, mikä tuottaa juuri sinulle ja mahdolliselle kumppanillesi mielihyvää ja nautintoa. Sinä itse määrittelet mitä seksi sinulle on.

Olisiko hyvä tehdä edes jotain, jotta ei vajoaisi kokonaan marraskuun masentavaan monttuun ja kaikki seksuaalinen halu siinä mukana?

Elämää on toivottavasti marraskuun jälkeenkin, ja luultavasti monella pariskunnalla toiveena onkin, että oman puolison kanssa heiluteltaisiin jatkossa jotain muutakin, kun vain keskisormea. Tämän tekstin kirjoitan parisuhdeseksin näkökulmasta, mutta toki myös muihin suhdemuotoihin pätee. Kokosinkin listan asioista, jotka voivat auttaa hyväksymään kaamosajan kuivan kauden, ilman että joululahjaksi saamanne mehukattilat menevät jakoon ennen uudenvuoden raketteja, etkä keväällä talviunilta herätessäsi joudu miettimään ”Kuka helvetti tuo on, joka täällä kanssani asuntolainaa maksaa?”

  1. Normalisoikaa tilanne. On ihan ok, hyväksyttävää ja suotavaa, että kun marraskuussa voimia tarvitaan ylipäätään arjessa hengissä selviämiseen, peiton ei tarvitse heilua.
  • Puhukaa! Puhukaa! Puhukaa! Kertokaa, jos masentaa, kertokaa, jos väsyttää, kertokaa jos töissä on paskaa, kertokaa, jos lasten kiukuttelu ottaa hermoon. Kun pidätte toisenne ajan hermoilla omasta mielenmaisemastanne, ei synny vääriä olettamuksia ja käsityksiä, kuten esimerkiksi: ”Ahaa, toinen ei enää halua minua, koska olen kerryttänyt joulukiloja jo etuajassa!” ”Ahaa, hän ei enää rakasta minua ollenkaan!” ” Ahaa, sillä on varmasti joku toinen, koska seksi ei enää kiinnosta kotona!”
  • Olkaa lähekkäin ja kosketelkaa. Vaikka siellä viltin alla yhdessä villasukat jalassa. Marraskuu ja muut sata pimeää kuukautta taittuvat toivottavasti nopeammin, kun masistelee viltin alla toisen kanssa. Plus, telkkari, netflix ja muut suoratoistopalvelut tarjoavat tuutin täydeltä viihdettä etenkin tähän vuodenaikaan. Kenties, löydätte jonkin yhteisen lempparin, johon koukuttua. Ps. Kynttilät ja hyvä ruoka siihen kylkeen, niin olette jo lähestulkoon treffeillä.
  • Kirkasvalolamppu, pieniä ulkoilun hetkiä, jos mahdollista, silloin kun aurinko ehkä vähän näyttäytyy.  Yksin tai yhdessä.
  • Kun viettää aikaa toisen kanssa, lähekkäin, ja vaalii hellyyttä ja kosketusta, niin toinen tietää, että vaikka seksiä ei olisi, niin rakkautta ja välittämistä kuitenkin on. Ja joskus, näiden asioiden yhteistuloksena, voi käydäkin niin, että ne villasukat heitetään nurkkaan, ja pitsihepeneet heitetään ylle.
  • Kaikkein tärkein vinkki: Seksi voi olla yhtä nautinnollista villasukat jalassa.
  • Mikäli halun puute on jatkuvaa, ja se alkaa vaivata mieltä, tai nakertaa omaa seksuaalisuutta tai parisuhdetta, voit aina varata ajan seksuaalineuvojalle, jonka kanssa luottamuksella, mietitään keinoja tilanteen helpottamiseksi. Ilmainen vinkki: allekirjoittaneelta löytyy loppuvuodellekin vapaita aikoja 😉 https://seksuaalineuvojatakanen.fi/ajanvaraus/

2 ajatusta aiheesta “Onko normaalia, jos marraskuussa seksuaalisen halun tilalle on tullut halu käydä talviunille ?”

  1. Ihanasti ja kuitenkin hauskasti kirjoitettu! Tuli lämmin olo,ettei mun tarvi Olla huolissani kun ei oikein oikein oo haluttanut viime aikoina😅

    1. Voi Hanna L, huolissaan ei tarvitse olla, marraskuu on verottanut voimia varmasti melkein jokaiselta🕯sekä lisäksi tämä pandemia🦠💉.Ei oo ihme jos halulle ei löydy aina sijaa, eikä tarvitse❤️ Mutta mulle sanottiin tänään lohdutukseksi, että marraskuuta ei oo enää kun viikko jäljellä🔦🕯🤎 🤎lämmin kiitos kommentoinnista blogiini 🤎🤎 -T

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *